група Професор Ма јуни е открива мембрана fouling механизам на керамички филтрација мембрана гравитација-управувано

Според Heilongjiang дневни вести, 13 април 2019 година, канализација стана јасно вода, морска вода стана свежа вода, и дождот стана чиста вода. Научниците се фокусира на научни истражувања и технологија керамички мембранска филтрација гравитација-управувано е важен технички средства да се постигне оваа цел. Механизмот на ефикасност на филтрација на керамички мембрани не е јасно за долго време. На 12-ти, Харбин институт за технологија врши на најновите технолошки достигнувања. истражувачката група на животната средина училиштето училиштето, Ма јуни, прво откри врската помеѓу керамички мембрани и загадувачи. Односот на интеракција обезбедува важна теоретска основа за избор на керамички мембрана, изработка, измена и ефикасноста на оптимизација мембранска филтрација, што е од големо значење за третман на вода.

Според извештаите, гравитација-управувано керамички мембрана е важен технологија за третман на вода, која го привлече многу внимание поради своите одлични карактеристики како што се ниска потрошувачка на енергија, стабилна работа и едноставно одржување. Во третман на вода, третман на отпадни води, повторна употреба на вода, поделба на масло и вода, користење на дождовница, апарати за третман на вода за пиење и морската вода предтретман имаат широка примена потенцијали. Сепак, механизмот на загадувачи следење и мембрана fouling за време на операцијата на гравитација-управувано мембрани е јадрото прашање влијае на ефикасноста на мембранска филтрација, а не "одговор" не е пронајден.

Портпаролот на техничките резултати, изјави новинарот дека тим од професори на Харбин Da Majun прв откри дека електростатско интеракција помеѓу мембраната и загадувач, под услов на хидраулична сила низок притисок голема мера го одредува ефикасноста на филтрација на гравитација управувано керамички мембрана, и електростатско интеракција на интерфејсот на мембраната. Ефектот е значително подобрена како притисок диск е намалена. Затоа, со прилагодување на електрични својства на мембрана интерфејс керамика, перформансите на филтрација на гравитација-управувано керамички мембрана ќе биде значително подобрена. Ова откритие ќе имаат големо влијание на мембрана технологија гравитација-управувано керамика, зголемување на ефикасноста третман на вода и намалување на трошоците за третман на вода.

Ова достигнување е објавен како нагласување во меѓународно реномиран весник животната средина, науката и технологијата.


Време на мислењето: Јуни-03-2019
WhatsApp Онлајн Chat!